ALLIVET, jako roztwór naturalnego wyciągu olejowego z czosnku, zachowuje właściwości świeżego czosnku. Główna zaleta płynnego wyciągu z czosnku to zatrzymanie ALLICYNY, powstającej podczas rozgniatania czosnku, jako efekt rozkładu alliny przez uwalniany enzym allinazę. To właśnie ALLICYNA jest substancją korzystnie wpływającą na organizmy ludzi i zwierząt. Składa się ona ze związków siarki. ALLICYNA jest substancją lotną, a tym samym ulatnia się w trakcie mielenia i suszenia czosnku, co ma miejsce w przypadku sypkich dodatków do pasz zawierających suszony czosnek. ALLICYNA posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwrobacze oraz przeciwwirusowe. Bakterie wrażliwe na ALLICYNĘ to m.in.: E.Coli, Salmonella sp., Mycoplasma sp., Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Streptococcus sp., Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecium czy Camphylobacter sp. Wrażliwe grzyby to m.in.: Candida sp., Trichophyton sp., Microsporum sp. oraz Cryptococcus sp. Wrażliwe pasożyty to m.in.: Cryptosporidium parvum, Entamoeba histolytica, Giardia lamblia czy Leishmania sp. ALLICYNA nie niszczy naturalnej flory przewodu pokarmowego w postaci np.Lactobacillus sp. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czosnek był powszechnie stosowany w profilaktyce i leczeniu chorób ludzi. Badania przeprowadzone w Instytucie Zootechniki w Balicach wykazały, że regularne stosowanie ALLIVETU w hodowli brojlerów wpływa na obniżenie ilości padłych kur. Stado, któremu podawano regularnie ALLIVET zanotowało o 27% mniej upadków niż stado hodowane bez ALLIVETU. Podczas badań klinicznych, sekcyjnych i podczas uboju ptaków zaobserwowano dużo lepszą zdrowotność stada hodowanego z wykorzystaniem ALLIVETU. świadczy to o korzystnym wpływie ALLIVETU na kształtowanie się odporności u zwierząt. Brojlery wyhodowane z użyciem ALLIVETU wykazywały również tendencję do lepszego umięśnienia, mniejszego otłuszczenia tuszki i zanotowały wyższą o ponad 0,5% wydajność rzeźną. Ocena organoleptyczna pieczonych mięśni kurcząt wskazała na wyższą atrakcyjność tych pochodzących ze stada, u którego stosowano ALLIVET.
o nas
produkty
kontakt
© 2009 Centaur-vet | Wszelkie Prawa Zastrzeżone | design by:
qbatura